Формула розрахунку грошового забезпечення військовослужбовця ЗСУ

Що таке грошове забезпечення військовослужбовця?

Грошове забезпечення військовослужбовців принципово відрізняється від заробітної плати цивільних працівників. В першу чергу порядком його нарахування, складом і також тим фактом, що дія Кодексу законів про працю на військовослужбовців не розповсюджується. Адже відповідно до положень Закону України “Про військовий обов’язок та військову службу” військова служба є державною службою особливого характеру, професійною діяльністю, пов’язаною із захистом України, її територіальної цілісності та незалежності.

Основні документи, які регулюють порядок нарахування грошового забезпечення військовослужбовців ЗСУ є:

Склад грошового забезпечення

Грошове забезпечення військовослужбовця складається із щомісячних основних видів грошового забезпечення та додаткових. В даній статті ми розглянемо порядок нарахування саме щомісячних основних видів грошового забезпечення військовослужбовців ЗСУ.

Щомісячні основні види грошового забезпечення залежать від посади (посадовий оклад), звання (оклад за званням) та вислуги років (надбавка за вислугу років).

Таким чином основні щомісячні види грошового забезпечення є:

  • посадовий оклад;
  • оклад за військовим званням;
  • надбавка за вислугу років.

Підстава для нарахування грошового забезпечення

Підставами для розрахунку та виплати основних видів грошового забезпечення є штат військової частини, наказ про призначення на посаду та зарахування до списків особового складу військової частини, про вступ до виконання обов’язків за посадою, в тому числі тимчасово, або про зарахування в розпорядження, наказ про встановлення та виплату основних і додаткових видів грошового забезпечення, наказ про присвоєння військових звань, грошовий атестат або довідка про грошові виплати (за винятком осіб, призваних (прийнятих) на військову службу за контрактом, у тому числі під час проходження строкової військової служби).

Формула розрахунку посадового окладу

Посадові оклади виплачуються залежно від займаних посад і тарифних розрядів, передбачених у штаті військової частини.

Розмір посадового окладу військовослужбовців розраховуються виходячи з розміру 1762 гривні та визначаються шляхом множення на відповідний тарифний коефіцієнт.

Перш ніж дізнатись свій тарифний коефіцієнт необхідно з’ясувати свій тарифний розряд. Тарифний розряд може бути вказаний в наказі про призначення на посаду та зарахування до списків особового складу військової частини, про вступ до виконання обов’язків за посадою. Також його можна дізнатись у фінансовій частині або самостійно в наступних нормативно правових актах:

Знаючи свій тарифний розряд дізнаємось свій тарифний коефіцієнт в Додатку 1 Постанови 704.

Після чого 1762 грн множимо на тарифний коефіцієнт (з Додатка 1) і отримуємо розмір посадового окладу.

Формула розрахунку окладу за військовим званням

Формула розрахунку окладу за військовим званням схожа на розрахунок посадового окладу: 1762 грн множимо на тарифний коефіцієнт за званням, якій дізнаємось в Додатку 14 Постанови 704.

Надбавка за вислугу років

Військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби) щомісячно виплачується надбавка за вислугу років на військовій службі у відсотках посадового окладу (за основною чи тимчасово займаною посадою) з урахуванням окладу за військовим званням у таких розмірах:

  • від 1 до 5 років – 25 %;
  • від 5 до 10 років – 30 %;
  • від 10 до 15 років – 35 %;
  • від 15 до 20 років – 40 %;
  • від 20 до 25 років – 45 %;
  • від 25 і більше років – 50 %.

Для виплати надбавки за вислугу років військовослужбовцям, призваним або прийнятим на військову службу із запасу, зараховуються всі періоди попередньої служби.

Додаткові види щомісячного грошового забезпечення військовослужбовців ми розглянемо в окремій статті.

Адвокат

Наталя Лісова