Отримання компенсації за знищене нерухоме майно

Кому будуть надавати компенсацію

Отримання компенсації за знищене нерухоме майно передбачене Законом України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України».

Власники знищеного нерухомого майна, інвестори новобудов, забудовники фізичні особи, члени житлових та житлово-будівельних кооперативів та їх спадкоємці матимуть право на отримання компенсації. Зазначу, що мова йтиме про фізичних осіб громадян України.

Знищеним об’єктом нерухомого майна вважається  об’єкт нерухомого майна, який розташований в Україні та став непридатним для використання за цільовим призначенням внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України, відновлення якого є неможливим шляхом поточного або капітального ремонту, реконструкції, реставрації чи економічно недоцільним.

Для отримання компенсації особі необхідно звернутись із відповідною заявою або під час дії воєнного стану або протягом одного року з дня його припинення або скасування на території, на якій розташований (розташовувався) знищений об’єкт нерухомого майна.

Заява з додатками подається до Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна. Рішення по кожній заяві приймається протягом 30 днів з моменту подачі. Але у випадку знаходження нерухомості в зоні ведення бойових дій Комісія може продовжити строк розгляду ще на 30 днів.

В якій формі буде здійснюватись компенсація

Компенсацію за знищений об’єкт нерухомого майна громадяни будуть отримувати грошовими коштами або житловими сертифікатами.

Грошові кошти будуть надаватись шляхом їх перерахування на поточний рахунок отримувача компенсації із спеціальним режимом використання для фінансування будівництва будинку садибного типу, садового або дачного будинку.

Компенсація за знищений будинок садибного типу, садовий або дачний будинок, об’єкти будівництва (будинки садибного типу, садові та дачні будинки) буде надаватись за вибором отримувача компенсації: або грошові кошти або житловий сертифікат.

Компенсація за знищену квартиру, інше житлове приміщення в будівлі, складову частину об’єкта будівництва (квартиру, інше житлове приміщення в будівлі), що після прийняття в експлуатацію є самостійним об’єктом нерухомого майна, надаватиметься житловими сертифікатами.

Грошові кошти громадяни будуть отримувати на свій  поточний рахунок зі спеціальним режимом використання. Кошти з цього рахунку можна буде перерахувати виключно на фінансування будівництва будинку садибного типу, садового або дачного будинку.

Отже, отримуючи компенсацію у вигляді грошових коштів – громадяни зможуть їх витратити на фінансування будівництва, а отримуючи житловий сертифікат – на придбання об’єкту нерухомості.

Особливості використання житлового сертифікату

Житлові сертифікати будуть видаватись на фінансування придбання квартири, іншого житлового приміщення, будинку садибного типу, садового або дачного будинку або на фінансування придбання об’єкта, що будується. Сума фінансування буде зазначена в сертифікаті. Якщо суми, зазначеної в сертифікаті, буде недостатньо для придбання обраного об’єкта, то особа самостійно повинна буде здійснити доплату.

Житловим сертифікатом зможуть скористатись виключно громадяни, яким його було видано, та їх спадкоємці. Тобто продати такий сертифікат буде неможливо.

Скористатись житловим сертифікатом особа зможе шляхом звернення до визначеної Кабінетом Міністрів України юридичної особи в паперовій або електронній формі засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.  Звернутись також можна буде через представника. Відповідний порядок ще буде затверджуватись.

Строк дії житлового сертифіката 5 років з дати видачі.

Якщо у особи буде декілька житлових сертифікатів, то їх можна буде використати на придбання як одного, так і декількох об’єктів в межах суми фінансування, зазначеної в сертифікатах.

Також один об’єкт нерухомості може бути придбаний за декілька житлових сертифікатів, що належить різним громадянам. В такому випадку особи стають співвласниками.

Скористатись житловим сертифікатом не можливо для фінансування придбання об’єкта на стадії будівництва, якщо щодо замовника будівництва порушено провадження у справі про банкрутство, замовник будівництва перебуває у стані припинення шляхом ліквідації або у замовника будівництва відсутнє право на виконання будівельних робіт на відповідному об’єкті.

Придбаний об’єкт з використанням житлового сертифіката не можна продати протягом 5 років.

Визначення розміру компенсації за знищене майно

Порядок визначення розміру компенсації за введене в експлуатацію нерухоме майно та те, що ще не було введено в експлуатацію, буде різним.

Розмір компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна визначатиметься, виходячи із загальної площі знищеного об’єкта нерухомого майна та вартості 1 квадратного метра площі знищеного об’єкта нерухомого майна. Порядок визначення вартості 1 квадратного метра буде встановлений Кабінетом Міністрів України.

Розмір компенсації за знищений об’єкт не введений в експлуатацію, в якому на момент знищення були зведені несучі та зовнішні огороджувальні конструкції (крім світлопрозорих конструкцій та заповнення дверних прорізів), щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт, визначатиметься пропорційно до відсотка ціни такого об’єкта, який фактично сплачений громадянином.

Пошук та вибір новобудови, квартири, іншого житлового приміщення, будинку садибного типу, садового або дачного будинку здійснюється громадянами самостійно. Але є певні обмеження щодо його місця розташування. Об’єкт має бути розташований на підконтрольний Україні території та за межами районів ведення бойових дій.

Особливості отримання компенсації

Одночасно з наданням грошової компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна шляхом перерахування грошових коштів або фінансування придбання з використанням житлового сертифіката отримувач компенсації укладає договір про відступлення державі/територіальній громаді права вимоги до російської федерації щодо відшкодування збитків за знищений об’єкт нерухомого майна.

Порядок надання грошової компенсації, надання та використання житлового сертифіката встановлюється  Кабінетом Міністрів України в Порядку надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна.