Переуступка, продам квартиру по “переуступке” – досить часто таке формулювання ми бачимо в об’явах щодо продажу квартир в новобудовах. Що це за процедура та на що варто звернути увагу для уникнення зайвих ризиків ми т розглянемо в даній публікації.

Під перевідступом мається на увазі заміна сторони в договорі. А форма в якій буде здійснена така заміна залежить від схеми продаж забудовника. Тобто продавець уклав із забудовником договір (далі – основний договір) та до вводу будинку в експлуатацію вирішив  продати своє право на квартиру, що будується.

Перший і  основний етап

Перевірка новобудови, в якій планується покупка. Детальніше про це дивіться тут. Якщо аналіз новобудови не виявив вагомих ризиків, то можна переходити й до вивчення основного договору та договору про заміну сторони в зобов’язані.

Другий етап

Перевірка наявності іпотеки майнових прав. Деякі забудовники можуть взяти кредит під заставу майнових прав у банку, а потім ці ж права продати. То варто розуміти, що у випадку прострочення кредиту банк зверне стягнення на майнові права і матиме рацію.

Третій етап

Аналіз основного договору.

Якщо основний договір було укладено і нотаріально посвідчено, то і переуступка підлягає нотаріальному посвідченню обов’язково.

Звертаємо увагу на всі положення основного договору, адже вони лишаються незмінними  для нового власника.

Перевіряємо стан розрахунків між продавцем та забудовником відповідно до умов основного договору та на підставі оригіналів первинних документів. Звертаємо увагу на строки розрахунків продавця з забудовником на предмет їх відповідності основному договору.

У разі укладання договору перевідступ (“переуступки”) вже після введення будинку в експлуатацію – обов’язковим є перевірка наявності квартири в реєстрі прав на нерухоме майно. Якщо квартира зареєстрована – то ніякої перевідступ не може бути.

Зверніть увагу, що перевідступ може бути лише тристоронньою угодою: продавець, покупець та забудовник. Повноваження представника забудовника обов’язково перевіряємо. Як правило забудовник за перевідступ бере плату: її розмір та строки внесення варто дізнатись завчасно до укладення угоди.

Після укладення договору про заміну сторони ви маєте отримати на руки:

оригінал договору про заміну сторони в зобов’язані;

оригінал основного договору;

оригінали документів, що підтверджують оплату продавцем всіх платежів та податків по основному договору;

оригінал письмової згоди забудовника на перевідступ;

оригінал розписки продавця про отримання всієї суми грошових коштів.

Звертайтесь до спеціаластів для захисту ваших прав та інтересів.

Leave a Reply