Зміна цільового призначення земельної ділянки

Зміна цільового призначення земельної ділянки

Зміна цільового призначення є актуальною темою для багатьох землевласників і землекористувачів. Отже, розглянемо що таке цільове призначення земельної ділянки та за яких умов його можна змінити.

За своїм цільовим призначенням землі поділені Земельним кодексом України на 9 категорій: сільськогосподарського призначення, житлової та громадської забудови, природно-заповідного та іншого природоохоронного значення, оздоровчого, рекреаційного призначення, історико-культурного, лісогосподарського, водного призначення, та землі промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони тощо.

Класифікацію видів цільового призначення в межах цих категорій встановлено відповідним Наказом Державного комітету України із земельних ресурсів.

Власник або землекористувач самостійно визначає порядок використання земельної ділянки в межах її цільового призначення та з урахуванням вимог законодавства, містобудівної документації (детальний план території, генеральний план населеного пункту, плану земельно-господарчого устрою, плану зонування території тощо) та документації із землеустрою.

В разі, якщо запланована вами діяльність не відповідає цільовому призначенню земельної ділянки, то перед вами стане необхідність в зміні її цільового призначення. Дуже важливо змінити цільове до початку будівництва чи виконання будь-яких інших дій. Адже надалі це потягне за собою додаткові витрати (і не малі) або навіть відповідальність за порушення земельного законодавства.

Етапи зміни цільового призначення земельної ділянки

Зміна цільового призначення земельної ділянки складається з декількох етапів і дещо може відрізнятись від кожного окремого випадку (оренда чи власність, сільськогосподарська чи житлова забудова, промисловість чи водокористування тощо).

Важливо до початку процедури з’ясувати можливість зміни цільового призначення саме вашої ділянки. Адже самого бажання мало, ваші наміри ще мають відповідати містобудівній документації. Звернувшись до виконавчого комітету місцевої ради ви можете отримати таку інформацію. Як правило майже в усіх містах є розроблений генеральний план території, який передбачає зонування та функціональне призначення тих чи інших територій.

Якщо у вашому населеному пункті вже є оновлений (від 2000 р. і новіше) генеральний план, то скоріш за все там буде визначено зонування і, отримавши викопіювання, ви зможете зрозуміти чи можна змінити цільове призначення чи ні. Якщо ж генеральний план вашої території старий (ще радянських часів) і не був оновлений відповідно до вимог чинного законодавства, то вам скоріш за все вам необхідно буде отримати викопіювання з детального плану території (але станом на сьогодні далеко не всі територіальні громади його мають).

Отже, в разі, якщо ви плануєте змінити цільове призначення з «ведення індивідуального садівництва» на «будівництво та обслуговування житлового будинку», і містобудівна документація передбачає тут розміщення житлового масиву, то зміна можлива.

Зміна цільового призначення земельної ділянки можлива виключно за умови відповідності такого цільового призначення містобудівній документації.

Також важливо знати про наявність та розташування червоних ліній. Адже в окремих випадках через наявність червоних ліній на вашій ділянці можливим може бути зміна цільового призначення лише частини ділянки. В такому випадку вам необхідно буде також і розділити ділянку.

З’ясувавши можливість зміни та отримавши викопіювання можна діяти. Розглянемо план дій саме для власників земельних ділянок (щодо орендарів комунальної чи державної план буде дещо відрізнятись).

Послідовність дій

  1. Нотаріальне посвідчення заяви про намір зміни цільового призначення земельної ділянки.
  2. Звернення до землевпорядної організації для розроблення проєкт землеустрою щодо зміни цільового призначення земельної ділянки.
  3. Погодження проєкт місцевим відділом Держгеокадастру, місцевим відділом архітектури та містобудування. В окремих випадках може знадобитись погодження з органами лісгоспу, водгоспу, екології, культурної спадщини. У виняткових ситуаціях також знадобиться державна експертиза.
  4. Подання проєкт землеустрою до органу місцевого самоврядування на затвердження.
  5. Внесення відомостей до Державного земельного кадастру.
  6. Державна реєстрація права власності вже на земельну ділянку зі зміненим цільовим призначенням.

Всі вищеперераховані дії, включно зі з’ясуванням можливості зміни цільового призначення земельної ділянки та отриманням викопіювання, можуть виконувати землевпорядні організації, які мають у своєму штаті сертифікованих два та більше інженерів-землевпорядників або ФОП інженер-землевпорядник. Щодо наявності сертифікатів ви можете дізнатись на офіційному сайті Держгеокадастру.

Дотримання вимог щодо використання земельної ділянки відповідно до її цільового призначення позбавить вас зайвих клопотів, неприємностей та витрат на їх вирішення. Також дотримання цих вимог дасть вам можливість безперешкодно розпоряджатись земельною ділянкою: продавати, ділити, дарувати тощо.

Дотримання цільового призначення (зокрема законне будівництво на ділянці) завжди дає перевагу при продажі такого майна і в грошовому вираженні та в конкурентній перевазі перед іншими продавцями. Адже ціновий аналіз показує, що ділянка з порушеннями завжди коштує дешевше. Звертайтесь за консультацією до фахівців та уникайте зайвих клопотів.

Leave a Reply