Переведення дачного будинку у житловий

Переведення дачного чи садового будинку в житловий

Переведення дачного будинку в житловий є актуальним питанням для багатьох і на сьогодні ця процедура чітко визначена. Порядок врегульовано Постановою Кабінету Міністрів України від 29.04.2015 р. № 321.

Переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки здійснюється безоплатно органами місцевого самоврядування села, селища, міста, з якими відповідні дачні поселення та садівничі товариства пов’язані адміністративно або територіально.

Пакет документів

Для цього власнику необхідно звернутись до виконавчого органу сільської (селищної, міської) ради, а у разі, коли в сільській раді виконавчий орган не утворено, – сільського голови із заявою встановленого зразку та наступними документами:

документи, що підтверджують право власності;

нотаріально посвідчену згоду співвласників (за наявності таких);

звіт про проведення технічного огляду з висновком про відповідність садового/дачного будинку державним будівельним нормам.

Вимоги та експертний звіт

Технічний огляд дачного чи садового будинку проводиться без застосування обладнання для визначення характеристик конструкцій та виконання вишукувальних робіт на підставі укладеного договору суб’єктом господарювання, у якого працює один або більше відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов’язаних зі створенням об’єктів архітектури, які пройшли професійну атестацію згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 23 травня 2011 р. № 554.

Для звіту експерт фіксує загальні характеристики об’єкта (площа забудови, кількість поверхів, загальна площа, житлова площа) та інформацію про основні конструкції будинку (тип фундаментів, тип стін, тип перекриття, підлога, тип перегородок, сходи, лоджії, балкони, козирки, матеріал конструкції даху, матеріал покрівлі, віконні блоки, дверні блоки, тип опалення та обладнання, тип і джерело водопостачання, тип і спосіб відведення стоків, тип вентиляції).

Для переведення висуваються наступні вимоги:

Відповідність вимогам пункту 2.9 ДБН В.2.2-15 “Житлові будинки. Основні положення”, зокрема й у частині висоти житлових приміщень (не менш як 2,5 метра);

Відсутність деформацій, що можуть призвести до втрати несучої здатності конструкцій та руйнування будинку, за оцінкою механічного опору та стійкості несучих конструкцій з використанням спрощених методів для конструкцій категорії В відповідно до ДБН В.1.2-6 “Основні вимоги до будівель і споруд. Механічний опір та стійкість”;

Наявність діючої системи опалення для забезпечення експлуатації будинку протягом року відповідно до ДБН В.2.5-67 “Опалення, вентиляція та кондиціонування”;

Відповідність вимогам пункту 3.37 ДБН 360-92** «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень» у частині дотримання санітарних та протипожежних розривів.

По результатах огляду експерт з технічного обстеження будівель і споруд виготовить відповідний звіт.

Прийняття рішення про переведення

Орган виконавчої влади після отримання пакету документів від власника приймає рішення протягом місяця безоплатно

За результатами розгляду виноситься рішення про переведення або відмова.

Щодо відмови, то її можуть винести виключно в наступних випадках:

неповний пакет документів (вичерпний перелік наведено вище);

недостовірні відомості в поданих документах;

встановлення невідповідності ДБН.

Цільове призначення ділянки

Досить цікавим є те, що серед підстав відмови немає: «невідповідність цільового призначення ділянки».

Тож переведення дачного будинку в житловий не передбачає зміни цільового призначення земельної ділянки.

Але я раджу робити у відповідності до діючого законодавства. Адже у випадку продажу об’єкта нерухомості нотаріус має право відмовити у проведені угоди. Також таке використання буде суперечити нормам Земельного кодексу України. Саме тому переведення дачного будинку в житловий варто починати саме зі зміни цільового призначення земельної ділянки.

Процедура переведення передбачає досить багато кроків та супутніх витрат. Тому варто до початку процедури провести консультації з відповідними фахівцями:

  • із землевпорядником, який проконсультує щодо можливості зміни цільового призначення саме вашої ділянки; 
  • з експертом з технічного обстеження будівель і споруд, який попередньо оцінить стан будинку на предмет його відповідності вимогам ДБН та надасть рекомендації щодо необхідності проведення додаткових будівельних робіт;
  • зі спеціалістом відповідного виконавчого органу, до якого будете звертатись із заявою щодо переведення.

Leave a Reply