Висота паркану або правила добросусідства по ДБН

Висота паркану та його місце розташування – це питання може стати початком новітньої повісті про Кайдашеву сім’ю. Задля уникнення цього сюжету варто облаштовувати свою ділянку відповідно до чинних норм.

Для облаштування паркану не потрібні дозвільні документи та даний об’єкт благоустрою не підлягає введенню в експлуатацію (відповідно до Постанови Кабінету Міністрів Україні від 07.06.2017 р. № 406).

ДБН Б2.2-12:2009 «Планування і забудова територій» дозволяє огороджувати присадибні ділянки з боку вулиць та сусідніх ділянок. Згідно з п. 6.7 ДБН Б.2.2-5:2011 «Благоустрій територій» висота паркану в садибній забудові має бути не більше 2 м на межі сусідніх ділянок та не більше 2.5 м з боку вулиці. Ці норми встановлено для забезпечення нормативної інсоляції та провітрювання суміжних територій.

До того ж варто врахувати, що паркан може бути розташований на межі земельної ділянки, але не повинен виступати за червоні лінії.

Також відповідно до Земельного кодексу України  власники та землекористувачі земельних ділянок повинні обирати такі способи використання земельних ділянок відповідно до їх цільового призначення, при яких власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок завдається найменше незручностей (затінення, задимлення, неприємні запахи, шумове забруднення тощо).

Отже, плануючи забудову земельної ділянки доцільно дотримуватись норм задля уникнення конфліктів у майбутньому. До того ж права добросусідства можуть бути відстояні в суді.

Плануйте розважливо та будуйте законно.

Leave a Reply